Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie?

Jaki miód jest najlepszy na przeziębienie? W sezonie przeziębień i grypy większość z nas chętnie wypija herbatę z dodatkiem miodu. Jak przekonują eksperci, pomaga on walczyć z infekcją, jednocześnie wspierając układ odpornościowy. Musimy jednak mieć na względzie, że nie każdy miód prezentuje dokładnie takie same właściwości. Który warto wybierać, walcząc z przeziębieniem czy grypą?

Dlaczego miód jest dobry na przeziębienie?

Na początek odpowiedzmy sobie na pytanie, dlaczego właściwie to miód jest jednym z najlepszych, naturalnych lekarstw na przeziębienie? Niektórzy nazywają go nawet antybiotykiem, który można przyjmować zarówno na co dzień, jak i w momencie, gdy objawy infekcji dają o sobie znać. Otóż miód zawdzięcza swoje właściwości pszczołom, które zajmują się jego produkcją. Zawiera on między innymi oksydazę glukozy, apidycynę, inhibinę czy lizozym. Ich zadaniem jest niszczenie oraz hamowanie procesu namnażania się bakterii, a także innych chorobotwórczych drobnoustrojów. Miód działa również przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Dzięki działaniu regeneracyjnemu może w znaczący sposób przyspieszać powrót do zdrowia oraz wspomagać regenerację organizmu. Dobrej jakości miód pomaga poradzić sobie nie tylko z drobnymi infekcjami, lecz również z zapaleniem oskrzeli, stanami zapalnymi gardła czy jamy ustnej. 

Jaki miód wybierać na przeziębienie?

Wiemy już, dlaczego miód jest tak pomocny w walce z przeziębieniem oraz innego rodzaju infekcjami. Niemniej jednak należy mieć świadomość, że miód miodowi nierówny, co oznacza, że nie każdy będzie miał dokładnie takie same właściwości. Liderem w leczeniu chorób sezonowych jest miód lipowy, który charakteryzuje się wyrazistym, żółtym kolorem oraz zdecydowanym smakiem. Miód lipowy bez żadnego problemu kupimy w zwykłym sklepie spożywczym, choć najwartościowszy będzie taki, który zostanie zakupiony bezpośrednio od pszczelarza. Dzięki temu mamy pewność, że nie zawiera on dodatku sztucznych substancji. Pomocny w leczeniu przeziębienia może okazać się też miód gryczany. Ma on właściwości antybiotyczne, a jednocześnie wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Pomocniczo możemy też sięgnąć po miód wrzosowy, rzepakowy czy spadziowy, jednak należy mieć świadomość, że te rodzaje są znacznie słabiej dostępne. Dobrym rozwiązaniem okazuje się również miód malinowy, który posiada dodatkowe właściwości napotne. Dzięki temu jest on niezastąpiony w sytuacji, gdy przeziębieniu towarzyszy gorączka. 

Po jakie miody lepiej nie sięgać?

Wyżej wymienione zostały najwartościowsze miody, które zdecydowanie mogą nam pomóc w niwelowaniu objawów przeziębienia. Musimy jednak mieć świadomość, że to niejedyne, które znajdziemy na sklepowej półce. Niektóre rodzaje miodów nie nadają się do leczenia, gdyż nie mają właściwości prozdrowotnych. Musimy uważać przede wszystkim na miód sztuczny, który z prawdziwym nie ma nic wspólnego. Jest on dużo tańszy, jednak nie posiada on żadnych właściwości. Warto unikać go nie tylko w czasie przeziębienia, gdyż jest to jeden z produktów, który dostarcza nam tak zwane puste kalorie, natomiast pozbawiony jest składników odżywczych. Spore ryzyko niosą za sobą także miody wielokwiatowe, gdyż często zawierają one sztuczne dodatki. Oczywiście, na sklepowych półkach znajdziemy także wartościowe miody wielokwiatowe, jednak decydując się na zakup takich, zawsze pamiętajmy o czytaniu składu produktu. Te, które zawierają sztuczne dodatki, nie powinny znaleźć się w naszym koszyku. 

Jak stosować miód na przeziębienie?

Wybór miodu na przeziębienie to jeden z najlepszych, jakiego możemy dokonać. Z drugiej strony, musimy też pamiętać, aby używać go rozsądnie. Wbrew pozorom dodanie łyżeczki miodu do gorącej herbaty nie sprawi, że szybciej staniemy na nogi. Prawdziwy miód jest bowiem bardzo wrażliwy na działanie temperatury, dlatego dodajemy go do przestudzonych płynów. I tak nie będziemy w stanie wypić wrzątku, zatem lepiej poczekać z dodawaniem go do wody, herbaty czy innego rodzaju naparu. Miód, wbrew powszechnej opinii, nie zachowuje swoich właściwości w wysokich temperaturach, a wręcz przeciwnie – traci je. Dlatego też z powodzeniem możemy spożywać go na zimno, na przykład jako dodatek do kanapek. Dobrym rozwiązaniem będzie też dodanie miodu do jogurtu naturalnego czy sałatki owocowej. Dzięki temu uzyskamy prawdziwą bombę witaminową, dzięki której szybciej dojdziemy do siebie. Pamiętajmy przy tym, że miód – choć bardzo zdrowy i wartościowy – nie powinien być stosowany w zbyt dużych ilościach. Jest on bowiem kaloryczny i dostarcza nam sporej ilości węglowodanów, co jest niebezpieczne zwłaszcza w przypadku, gdy przez dłuższy czas pozostajemy w łóżku, w pozycji leżącej. Możemy też sporządzić miksturę na bazie miodu, cytryny oraz wody – tak przygotowaną wypijamy raz dziennie, najlepiej o poranku. Warto mieć na uwadze, że miód pomaga w leczeniu przeziębienia czy w stanach grypowych, jednak nie jest w stanie całkowicie zastąpić leków, zwłaszcza w zaawansowanym stadium choroby. Ten domowy sposób najlepiej sprawdza się w pierwszych etapach przeziębienia. 

 

Tagi : jaki miód na przeziębienie miód na przeziębienie miód gryczany na przeziębienie miód na przeziębienie jaki miody na przeziębienie najlepszy miod na przeziebienie jaki miód jest najlepszy na przeziębienie miód wielokwiatowy na przeziębienie miód lipowy na przeziębienie który miód na przeziębienie jaki najlepszy miód na przeziębienie najlepszy miód na przeziębienie jaki miod najlepszy na przeziebienie